Bułeczki z orzechami i żurawiną

0 (0 ocen)

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż własnoręcznie upieczone bułeczki. Z orzechami i żurawiną smakują wybornie. Polecam na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy.

Składniki:

  • 4 szkl mąki
    2 jajka
    250 ml mleka
    50 g drożdży
    50 ml śmietany 30%
    1 cukier waniliowy
    1 szkl orzechów(włoskie i laskowe)
    1 szkl suszonej żurawiny
    2,5 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    jajko do smarowania
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Drożdżówka Desery

Bułeczki z orzechami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy uprażyć i drobno posiekać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10 min.
  • 2. Do miski przesiać mąkę, dodać podrośnięte drożdże i pozostałe składniki bez orzechów i żurawiny. Gęstość ciasta regulować ilością mleka. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Wyrabiać ok. 5 minut, dodać orzechy i żurawinę i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć i zostawić w cieple do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 20 części. Z każdej uformować okrągłe lub owalne bułeczki. Układać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  • 4. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200*C na 7 minut potem zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze 8 -10 minut. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Żurawina Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować