Jabłkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukry, a następnie po żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z budyniami czekoladowymi i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy 24x36cm. Pieczemy30 minut w temp. 180 st. C. Studzimy, przekrawamy na 2 blaty.
2. Masa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy na rozgrzanym maśle. Wsypujemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i chwilę dusimy.
3. Pianka: Ubijamy z mlekiem śnieżkę na sztywno. Rozpuszczamy galaretkę w 1/3 szklanki gorącej wody. Rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę wlewamy do jogurtu mieszając, dodajemy powoli ubitą śnieżkę.
4. Przełożenie ciasta: Ciasto, masa jabłkowa, ciasto, dżem, pianka.
Porady
Dżem może być również z innych kwaśnych owoców, np. czarnej porzeczki lub żurawiny.
Komentarze