Jabłkowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 50 min

Nie lubię nudy w kuchni, dlatego wymyślam nowe przepisy, a to ciasto jest wyjątkowe, tanie i łatwe do zrobienia.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 6 jajek
    - sól
    - cukier waniliowy
    - łyżka mąki
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
    Masa jabłkowa:
    - 1 kg jabłek
    - łyżka masła
    - galaretka truskawkowa
    Pianka:
    - 180 ml mleka
    - bita śmietana śnieżka w proszku
    - galaretka cytrynowa
    - 400 g jogurtu gęstego (np. typu greckiego)
    Oraz:
    - kwaśny dżem z aronii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukry, a następnie po żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z budyniami czekoladowymi i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy 24x36cm. Pieczemy30 minut w temp. 180 st. C. Studzimy, przekrawamy na 2 blaty.
    2. Masa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy na rozgrzanym maśle. Wsypujemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i chwilę dusimy.
    3. Pianka: Ubijamy z mlekiem śnieżkę na sztywno. Rozpuszczamy galaretkę w 1/3 szklanki gorącej wody. Rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę wlewamy do jogurtu mieszając, dodajemy powoli ubitą śnieżkę.
    4. Przełożenie ciasta: Ciasto, masa jabłkowa, ciasto, dżem, pianka.

Porady

Dżem może być również z innych kwaśnych owoców, np. czarnej porzeczki lub żurawiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować