Jabłkowa fantazja :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i dalej ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia ( dzięki temu biszkopt będzie puszysty), dodajemy do piany z cukrem i ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 min w tem. ok 180 stopni C.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dajemy do rondelka i chwilkę smażymy z 1 łyżką masła. Dodajemy 2 suche galaretki, mieszamy i jeszcze chwile smażymy. Gotową masę studzimy.
3.Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy.
"ŚNIEŻKĘ" ubijamy z zimnym mlekiem do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok.5 minut). Gdy galaretka zacznie tężeć, wlewamy wolnym strumieniem do masy i mieszamy.
Czekoladę roztapiamy z mlekiem w kąpieli wodnej.
4.Na ostudzony biszkopt dajemy zimną masę jabłkową, na to piankę cytrynową.
Wierzch dekorujemy roztopioną czekoladą.
Komentarze