Jabłkowa fantazja :)

4.5 (165 ocen)

  • 20 min

Lekkie i delikatne ciasto rozpływające się w ustach :)

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -3 jaja
    -3/4 szkl. cukru
    -3/4 szkl. mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    -1 kg jabłek
    -2 galaretki agrestowe
    -1 łyżka masła
    Masa piankowa:
    -1 szkl. mleka
    -1 bita śmietana "ŚNIEŻKA"
    -1 galaretka cytrynowa
    Dodatkowo:
    -1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
    -1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowa fantazja :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i dalej ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia ( dzięki temu biszkopt będzie puszysty), dodajemy do piany z cukrem i ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
    Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy 20 min w tem. ok 180 stopni C.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dajemy do rondelka i chwilkę smażymy z 1 łyżką masła. Dodajemy 2 suche galaretki, mieszamy i jeszcze chwile smażymy. Gotową masę studzimy.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy.
    "ŚNIEŻKĘ" ubijamy z zimnym mlekiem do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok.5 minut). Gdy galaretka zacznie tężeć, wlewamy wolnym strumieniem do masy i mieszamy.

    Czekoladę roztapiamy z mlekiem w kąpieli wodnej.
  • :)... 4. Na ostudzony biszkopt dajemy zimną masę jabłkową, na to piankę cytrynową.
    Wierzch dekorujemy roztopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować