Jabłecznik z pianką kokosową

5 (1 ocen)

To ciasto kojarzące mi się z typowymi „imieninami u Cioci”. Wspomnienie, wspaniałych dziecięcych lat.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki krupczatki
    180 g masła
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka gęstej śmietany
    szczypta soli
    2 łyżki płatków migdałowych

    1,5kg jabłek ze słoika

    Pianka kokosowa:
    3 białka ( pozostałe z ciasta)
    3 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżka budyniu śmietankowego
    4 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Jabłecznik z pianką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik z pianką kokosową 1. 1 Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,podzielić na
    dwie części (2/3 i 1/3). Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez
    1godz.
    2. Dno tortownicy (średnica 24 -26 cm) wyłożyć papierem do
    pieczenia,zetrzeć większą cześć
    ciasta, na ciasto wyłożyć jabłka.
    3. Białka z solą ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier i
    budyń. Pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i rozłożyć
    na jabłkach.
    4. Na piankę potrzeć pozostałe schłodzone ciasto.
    5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
    6. Po upieczeni,zimnie ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować