Jabłecznik z budyniem

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy, wypróbuje przepis poniżej. Jabłecznik z budyniem, jabłkami oraz posypany kruszonką, czy to nie brzmi zachęcająco?

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • • 5 szk. mąki pszennej
    • 2 żółtka jajek
    • 3 całe jajka
    • 200 g margaryny
    • 1 szk. cukru + 3 łyżki
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 budynie waniliowe
    • 3 szk. mleka
    • 1 kg jabłek
    • 1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. 1. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wbijam trzy całe jajka, dodaję same dwa żółtka jajek oraz wlewam rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto, następnie dzielę na połowę, jedną połowę owijam woreczkiem foliowym i chowam do zamrażalnika a drugą rozwałkowuję i wykładam dno formy. Ciasto posypuję bułką tartą.
  • jabłka 2. 2. Jabłka obieram, kroję w plasterki, układam na cieście. Jabłka posypuję cynamonem.
  • budyń 3. 3. Do garnuszka wlewam dwie szklanki mleka, gotuję. W pozostałej ilości mleka rozpuszczam budynie z cukrem, czekam aż mleko się zagotuje i wlewam mleko z budyniami, mieszając energicznie. Masa ma być gęsta, ale nie sztywna. Gorący budyń wylewam na jabłka i rozprowadzam po całości.
  • kruszonka 4. 4. Wyjmuję ciasto z zamrażalnika i ścieram na tarce o dużych oczkach, posypując wierzch ciasta.
  • ciasto 5. 5. Ciasto piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.
    6. Ciasto gotowe, można posypać cukrem pudrem.
    7. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować