To jedno z moich ulubionych ciast. Warto poświęcić trochę czasu na jego zrobienie, gdyż smakuje naprawdę wyśmienicie. Bez ciasta nie wyobrażam sobie niedzielnej kawy.
Izydor z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem na
sztywną pianę, dodajemy mak
i wiórki kokosowe, delikatnie
mieszamy i wykładamy ciasto
na blachę.
2.Piekarnik rozgrzewamy do
temperatury 150 °C i pieczemy
ciasto ok. 45 minut.
3.Robimy masę: z proszku,
mleka, cukru i żółtek gotujemy
budyń i studzimy.
4.Masło ucieramy i nie przerywając
ucierania, stopniowo dodajemy
budyń.
5.Na ostudzone ciasto wykładamy
masę, na niej układamy
delicje biszkoptami do góry.
Skrapiamy spirytusem i układamy
na nich wiśnie, a następnie
całość zalewamy galaretką.
Komentarze