Izydor z wiśniami

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To jedno z moich ulubionych ciast. Warto poświęcić trochę czasu na jego zrobienie, gdyż smakuje naprawdę wyśmienicie. Bez ciasta nie wyobrażam sobie niedzielnej kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 6 białek
    ● niepełna szklanka cukru
    ● 15 dag suchego maku
    ● 15 dag wiórków kokosowych
    Masa:
    ● 1/2 litra mleka
    ● 2 budynie śmietankowe w proszku
    ● 4 żółtka
    ● 3 łyżki cukru
    ● 1 kostka masła
    Dekoracja:
    ● 4 op. delicji wiśniowych
    ● 2 galaretki wiśniowe
    ● wydrylowane wiśnie z kompotu
    ● spirytus do skropienia delicji
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Izydor z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem na
    sztywną pianę, dodajemy mak
    i wiórki kokosowe, delikatnie
    mieszamy i wykładamy ciasto
    na blachę.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do
    temperatury 150 °C i pieczemy
    ciasto ok. 45 minut.
  • 3. Robimy masę: z proszku,
    mleka, cukru i żółtek gotujemy
    budyń i studzimy.
  • 4. Masło ucieramy i nie przerywając
    ucierania, stopniowo dodajemy
    budyń.
  • 5. Na ostudzone ciasto wykładamy
    masę, na niej układamy
    delicje biszkoptami do góry.
    Skrapiamy spirytusem i układamy
    na nich wiśnie, a następnie
    całość zalewamy galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować