przepis należał do mojej prababci, postanowiłam go troszkę urozmaicić w efekcie czego wyszło pyszne ciasto :)
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
15 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki kakao
10 dag zmielonych orzechów
5 dag mąki
1/2 łyżeczki sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
1 margaryna
5 łyżek mleka
2 łyżki kakao
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
1 duża łyżka żelatyny (namoczona w 1 łyżce zimnej wody, pozostawić do napęcznienia i dodać 1-2 łyżki gorącej wody i rozpuścić)
Masa II:
1 budyń czekoladowy
6 łyżek cukru
500 ml mleka
2 łyżki kakao
3/4 margaryny
dodatkowo:
20 dag zmielonych orzechów
100 ml wódki
dżem porzeczkowy
1/3 szklanki herbaty z sokiem porzeczkowym
1.BISZKOPT: margarynę rozpuścić (nie dopuścić do wrzenia), do przestudzonej margaryny dodać orzechy i ucierać, masa powinna gęstnieć dodać żółtka i ucierać przez chwilę kolejno dodać przesiane sypkie składniki i dobrze utrzeć (masa będzie bardzo gęsta). Do takiej masy dodać ubitą pianę z białek z cukrem, delikatnie wymieszać i wyłożyć do blaszki 24x 36cm. Piec w 180 st C 25 -30 min.
UWAGA! placek należy przekroić na pół jeszcze ciepły, zaraz po wyjęciu z piekarnika. 1 część placka należy posmarować dżemem, a na dżem wyłożyć 20 dag zmielonych orzechów, które były moczone przez co najmniej 3 godz w 100 ml wódki. Pozostawić do ostygnięcia.
2.Masa I :
Zagotować margarynę z cukrem i mlekiem, dodać kakao i dobrze wymieszać. do przestudzonej polewy dodać mleko w proszku i wymieszać, następnie dodać przestudzoną żelatynę.
Taką tężejącą masę wyłożyć na placek z orzechami i przykryć drugim plackiem, schłodzić.
Masa powinna mieć konsystencję podobną do budyniu.
3.Masa II:
Część mleka zagotować a część wymieszać z budyniem, kakao i cukrem i wlać do gotującego się pozostałego mleka. Ugotować budyń i zimny utrzeć z 3/4 margaryny.
Wierzch placka naponczować herbatą z sokiem i wyłożyć masę II. Na wierzchu polać polewą czekoladową.
Komentarze