Opity Izydor

4.5 (141 ocen)

przepis należał do mojej prababci, postanowiłam go troszkę urozmaicić w efekcie czego wyszło pyszne ciasto :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    15 dag cukru
    15 dag masła
    2 łyżki kakao
    10 dag zmielonych orzechów
    5 dag mąki
    1/2 łyżeczki sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa I:
    1 margaryna
    5 łyżek mleka
    2 łyżki kakao
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
    1 duża łyżka żelatyny (namoczona w 1 łyżce zimnej wody, pozostawić do napęcznienia i dodać 1-2 łyżki gorącej wody i rozpuścić)

    Masa II:
    1 budyń czekoladowy
    6 łyżek cukru
    500 ml mleka
    2 łyżki kakao
    3/4 margaryny

    dodatkowo:
    20 dag zmielonych orzechów
    100 ml wódki
    dżem porzeczkowy
    1/3 szklanki herbaty z sokiem porzeczkowym

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Opity izydor - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: margarynę rozpuścić (nie dopuścić do wrzenia), do przestudzonej margaryny dodać orzechy i ucierać, masa powinna gęstnieć dodać żółtka i ucierać przez chwilę kolejno dodać przesiane sypkie składniki i dobrze utrzeć (masa będzie bardzo gęsta). Do takiej masy dodać ubitą pianę z białek z cukrem, delikatnie wymieszać i wyłożyć do blaszki 24x 36cm. Piec w 180 st C 25 -30 min.

    UWAGA! placek należy przekroić na pół jeszcze ciepły, zaraz po wyjęciu z piekarnika. 1 część placka należy posmarować dżemem, a na dżem wyłożyć 20 dag zmielonych orzechów, które były moczone przez co najmniej 3 godz w 100 ml wódki. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Masa I :
    Zagotować margarynę z cukrem i mlekiem, dodać kakao i dobrze wymieszać. do przestudzonej polewy dodać mleko w proszku i wymieszać, następnie dodać przestudzoną żelatynę.
    Taką tężejącą masę wyłożyć na placek z orzechami i przykryć drugim plackiem, schłodzić.
    Masa powinna mieć konsystencję podobną do budyniu.
  • 3. Masa II:
    Część mleka zagotować a część wymieszać z budyniem, kakao i cukrem i wlać do gotującego się pozostałego mleka. Ugotować budyń i zimny utrzeć z 3/4 margaryny.
    Wierzch placka naponczować herbatą z sokiem i wyłożyć masę II. Na wierzchu polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować