IZYDOR

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto na szczególne okazje. Jest dość drogie ale bardzo smaczne i ładnie wygląda.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kostki margaryny, 15 dag cukru pudru, 12 dag orzechów siekanych, 10 dag mąki tortowej, 4 jajka, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa 1
    1/2 szklanka rumu, 20 dag orzechów mielonych,1/2 szklanki cukru pudru,1 cukier waniliowy.
    (Wszystkie składniki dać do miski i razem wymieszać)
    Masa 2
    3 jajka, 3 łyżki kakao, szklanka cukru kryształu,kostka masła.
    (Jajka ubić z cukrem na parze. Ostudzić i stopniowo dodawać do utartego na puch masła.

    Powidło śliwkowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Izydor - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę, cukier, żółtka utrzeć razem na pulchną masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką kakao. Na końcu dodać orzechy i wlać pianę ubitą z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec ok 30 min.
    Wystudzone ciasto posmarować powidłem (cały słoik). Na powidło wyłożyć masę nr 1 ( źle się smaruje ale nie musi być równo)
    Na masę orzechową wykładamy masę nr 2. Całość polewamy polewamy polewą i dekorujemy.

Porady

Aby ubić jajka na parze musimy mieć dwa naczynia.Do większego naczynia wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu. W drugim naczyniu (najlepiej miska)ubijamy jajka z cukrem i stawiamy to naczynie nad gotującą się wodą . Cały czas ubijamy. Gęstą masę studzimy i po łyżce dodajemy do ucieranego masła. Polewą polewamy dopiero wtedy gdy masa dobrze stężeje w lodówce. Można na masę ułożyć herbatniki szkolne i dopiero wtedy polać polewą. Wypróbowałam, ciasto jest jeszcze smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować