Irish cream tiramisu z bananami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzień Kobiet uczciłam nową wersją klasycznego deseru tiramisu. Dodanie świeżo zmielonej kawy i whisky do kremu było strzałem w dziesiątkę, a przysłowiową wisienką na torcie okazały się banany zamiast drugiej warstwy biszkoptów! I tak oto powstał Irish cream tiramisu z bananami.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    ◦6 podłużnych biszkoptów
    ◦2-3 banany
    ◦1 filiżanka mocnej kawy
    ◦1 łyżka whisky

    Składniki na krem:
    ◦250 g serka mascarpone
    ◦1 jajko
    ◦2-3 łyżki whisky
    ◦½ łyżeczki mielonej kawy
    ◦40 g cukru
    ◦szczypta soli

    Dodatkowo:
    ◦kakao do posypania
    ◦sos toffi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Irish cream tiramisu z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kremu:
    Żółtko jajka oddzielamy od białka. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy whisky, mieloną kawę, serek mascarpone i mieszamy aż składniki się połączą. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy z mascarpone delikatnie mieszając. Krem chowamy do lodówki.
    Biszkopty zanurzamy (tak do połowy) w kawie wymieszanej z 1 łyżką whisky i układamy po 3 sztuki na talerzu jeden obok drugiego. Na biszkopty nakładamy połowę kremu.

    Banany obieramy i kroimy w kawałki o długości biszkoptów. Każdy kawałek banana rozcinamy wzdłuż na pół. Połówki bananów układamy na kremie (po 3 szt). Na banany nakładamy pozostały krem. Deser chowamy do lodówki.

    Przed podaniem posypujemy Irish cream tiramisu z bananami kakao, możemy dodatkowo udekorować deser kawałkami bananów i sosem toffi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować