REKLAMA

Sernik "Pomarańczowa delicja" z irish cream

wyświetlono: 6286 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Przepyszne, nietuzinkowe i niecodzienne ciasto. Na specjalne okazje, na pewno zaskoczy gości smakiem, wyglądem i połączeniem smaków.

opublikowany: 21.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Średni

Składniki:

  • KAKAOWY SPÓD SERNIKA:
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g schłodzonej margaryny
    2 żółtka
    1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
    MASA SERNIKOWA:
    1/2 kg trzykrotnie mielonego twarogu
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy (10g)
    3 jajka
    200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    1 budyń śmietankowy
    1 cukier migdałowy 10g
    ŻELKA POMARAŃCZOWA:
    2 pomarańcze
    2 galaretki pomarańczowe
    MASA CZEKOLADOWA Z IRISH CREAM:
    400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    100 ml likieru irish cream np. Baileys
    2 tabliczki ciemnej deserowej czekolady
    2 łyżki cukru pudru
    DODATKOWO:
    2 opakowania delicji pomarańczowych
Ocena:

(średnia 4 z 9 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Wbić żółtka i dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
    Ciastem wylepić prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiec 10 minut.
  • 2. W czasie gdy piecze się spód, przygotować masę serową:
    Jajka ubić z cukrem i cukrem migdałowym do białości. Do masy dodawać po łyżce twarogu, zmiksować. Dodać sypki proszek budyniowy i też zmiksować.
    Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą serową. Masę wylać na podpieczony spód, wstawić ponownie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec ok 45 minut.
    Upieczony sernik wystudzić, najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
  • 3. ŻELKA POMARAŃCZOWA:
    Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, drugą obrać i miąższ zblendować na gładko, przetrzeć przez sitko by pozbyć się białych części. Połączyć z sokiem.
    Die galaretki rozpuścić w 500 ml wody, do chłodnych dodać miąższ z sokiem. Jeśli jest taka potrzeba dolać do całości tyle wody by było 800 ml.
  • 4. Na ostudzonym serniku poukładać obok siebie delicje. Zalać je tężejącą żelką pomarańczową, Wstawić do lodówki.
  • 5. MASA CZEKOLADOWA Z IRISH CREAM:
    Czekolady połamać na mniejsze kawałki. Wrzucić je do miski, zalać likierem i podgrzewać wszystko w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia.
    Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Gdy czekolada ostygnie, ale wciąż jest płynna, wlać ją powoli do ubitej śmietanki, miksując cały czas. Masę rozsmarować na zastygniętej żelce pomarańczowej.
    Wstawić ciasto ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

Sernik Delicja

.

kategoria: Ciasta opublikowany: 27.05.2017 | wyświetlono: 6619 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE