Kremówki "Irish Cream"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Eleganckie, ale łatwe do zrobienia i przepyszne!

  • 2 godz.

Składniki:


  • 300 g mąki krupczatki
    70 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    2 kostki masła (razem 400 g)
    200 g cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    600 ml mleka
    4 duże żółtka
    90 ml wody (ok. 1/3 szklanki)
    1 łyżka octu
    1 kieliszek likieru "Irish Cream" lub w wersji bezalkoholowej - syropu barmańskiego o takim smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremówki "irish cream" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę krupczatkę siekamy z 1 masłem i 50 g cukru, dodajemy wodę i ocet, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką (używam 2 kwadratowych blaszek 22x22 cm). Placki pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 170'C.
  • 2. Powstałą masą przekładamy placki kruchego ciasta, wierzch posypujemy cukrem pudrem.
  • 3. 2/3 mleka podgrzewamy. Do reszty dodajemy żółtka, 150 g cukru, cukier z wanilią, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz likier. Całość miksujemy, a następnie wlewamy do gorącego mleka. Wszystko gotujemy, cały czas intensywnie mieszając, aż zrobi się gęsty budyń. Po ostudzeniu go, dodajemy do niego po łyżce masła, miksując całość, aż do wykończenia masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować