300 g mąki krupczatki
70 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 kostki masła (razem 400 g)
200 g cukru
2 łyżki cukru z wanilią
600 ml mleka
4 duże żółtka
90 ml wody (ok. 1/3 szklanki)
1 łyżka octu
1 kieliszek likieru "Irish Cream" lub w wersji bezalkoholowej - syropu barmańskiego o takim smaku
Kremówki "irish cream" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę krupczatkę siekamy z 1 masłem i 50 g cukru, dodajemy wodę i ocet, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką (używam 2 kwadratowych blaszek 22x22 cm). Placki pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 170'C.
3.2/3 mleka podgrzewamy. Do reszty dodajemy żółtka, 150 g cukru, cukier z wanilią, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz likier. Całość miksujemy, a następnie wlewamy do gorącego mleka. Wszystko gotujemy, cały czas intensywnie mieszając, aż zrobi się gęsty budyń. Po ostudzeniu go, dodajemy do niego po łyżce masła, miksując całość, aż do wykończenia masła.
Komentarze