Indyk z suszonymi pomidorami z szynkowara

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wędlina z piersi indyka i szuszonych pomidorów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Przygotowałam ja po raz pierwszy, bardzo zasmakował mojej rodzinie.

Składniki:

  • 800 gram piersi z indyka
    1 słoik suszonych pomidorów z ziołami
    1 łyżka przyprawy do indyka
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    2 łyżeczki pektosoli
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Indyk z suszonymi pomidorami z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka kroimy w cienkie plastry, przekładamy do miski posypujemy przyprawami oraz pektosolą, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy suchą żelatynę, ponownie mieszamy. Pomidory odsączamy z oleju, lekko osuszmy. W szynkowarze układamy na przemian plastry piersi indyka i suszone pomidory, szynkowar zamykamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Większy garnek wykładamy bawełniana ściereczką, układamy szynkowar, uzupełniamy wodą do górnej krawędzi szynkowara. Wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy przez 65 minut w temperaturze 75 stopni. Szynkowar z mięsem wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki. Szynkowar otwieramy, w zlewie ustawiamy do góry dnem, polewamy gorącą wodą, odwracamy i wyjmujemy mięso. Wędlinę kroimy mocno schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować