Boczek z szynkowara

4.4 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz.

Pyszny i pachnacy przyprawami boczek z szynkowara .

  • 5 godz.

Składniki:

  • * 70 dkg surowego boczku
    * 2 lyzeczki soli do peklowania
    * 2 lyzeczki zelatyny wieprzowej
    * maly peczek czosnku niedzwiedziego
    * plaska lyzeczka papryki slodkiej
    * plaska lyzeczka majeranku
    * pol plaskiej lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
    * pol lyzeczki oregano
    * pol lyzeczki tymianku

    lub gotowa mieszanka do mies wedlug uznania
Wystaw ocenę:

4.4 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Boczek z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek umyc , dokladnie osuszyc. Pozbyc sie skory , przekroic na pol tak aby powstaly dwie rowne czesci.
  • 2. Wymieszac wszystkie przyprawy +peklosol + zelatyna +posiekany czosnek niedzwiedzi i dokladnie natrzec boczek. Nastepni zlozyc tak aby sie stykal w srodku wierzchnia strona .
  • 3. Umiescic w szynkowarze , docisnac i wstawic do lodowki na 48 godzin.
  • 4. Po tym czasie wlozyc do garnka (na dnie polozyc sciereczke ) , nalac wody do 3/3 wysokosci i zagotowac doprowadzajac mieso do temperatury 90 st. Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut . W razie ubytku wody dolac goracej wody .
  • 5. Wyjac ,ostudzic calkowicie i wlozyc do lodowki na minimum 12 godzin.

Porady

Jezeli bedzie ciezko wyjac boczek , nalezy szynkowar polac goraca woda i nastepnie odwrocic do gory dnem i potrzasnoc. Te skladniki sa na przygotowanie w szynkowarze o 900 ml pojemnosci .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czosnek niedźwiedzi Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować