Smaczny i zdrowy sposób na wykorzystanie resztki rosołu
Składniki:
2 szklanki domowego rosołu ugotowanego na kurzych udkach i indyczych szyjkach
ząbek czosnku
szczypta kurkumy
sól
pieprz
sok z cytryny
4 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania w zimnej wodzie
2 szklanki rozdrobnionego ugotowanego mięsa z indyczych szyjek
3/4 szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki ugotowanego al‘dente brokuła – jedna nieduża różyczka
1/2 szklanki pokrojonej w ćwierć plasterki ugotowanej marchewki z rosołu
Indyk w galarecie z brokułem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rosół (mój był jeszcze letni) przecedziłam, dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowałam, dodałam żelatynę i dokładnie wymieszałam (już bez gotowania). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dla koloru dodałam szczyptę kurkumy.
2.Do rosołu dołożyłam rozdrobnione mięso, oraz pokrojoną marchewkę i brokuła.
3.Całość przemieszałam, żeby składniki równomiernie się rozłożyły.
4.Masą napełniłam trzy filiżanki i jeden pojemniczek po kiełkach. Po wystygnięciu wstawiłam do lodówki, aby galaretka stężała.
5.Podałam z pokrojoną na cząstki cytryną.
Porady
Galaretka świetnie smakuje podana z dodatkiem rozcieńczonego octu spirytusowego, z octem winnym lub chrzanem.
Komentarze