Indyk w galarecie z brokułem i marchewką

5 (161 ocen)

Smaczny i zdrowy sposób na wykorzystanie resztki rosołu

Składniki:

  • 2 szklanki domowego rosołu ugotowanego na kurzych udkach i indyczych szyjkach
    ząbek czosnku
    szczypta kurkumy
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    4 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania w zimnej wodzie
    2 szklanki rozdrobnionego ugotowanego mięsa z indyczych szyjek
    3/4 szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki ugotowanego al‘dente brokuła – jedna nieduża różyczka
    1/2 szklanki pokrojonej w ćwierć plasterki ugotowanej marchewki z rosołu
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Indyk w galarecie z brokułem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Doprawiony do smaku rosół 1. Rosół (mój był jeszcze letni) przecedziłam, dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowałam, dodałam żelatynę i dokładnie wymieszałam (już bez gotowania). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dla koloru dodałam szczyptę kurkumy.
  • Dodane do rosołu warzywa 2. Do rosołu dołożyłam rozdrobnione mięso, oraz pokrojoną marchewkę i brokuła.
  • Galaretka przed rozlaniem do foremek 3. Całość przemieszałam, żeby składniki równomiernie się rozłożyły.
  • Galaretka rozłożona do pojemniczków 4. Masą napełniłam trzy filiżanki i jeden pojemniczek po kiełkach. Po wystygnięciu wstawiłam do lodówki, aby galaretka stężała.
  • Galaretka z indyka 5. Podałam z pokrojoną na cząstki cytryną.

Porady

Galaretka świetnie smakuje podana z dodatkiem rozcieńczonego octu spirytusowego, z octem winnym lub chrzanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować