Indyk w galarecie

4.5 (148 ocen)

  • Średni

W przedszkolu gotuję dla dzieci, a w domu dla rodziny. Wszyscy chwalą moją kuchnię. Przepis przysłała Teresa Kropidłowska

  • Średni

Składniki:

  • - filety z indyka: 1 kilogram
    - tymianek: 1 łyżka
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - wino białe (słodkie): 1 szklanka
    - brzoskwinie (z puszki): 4 sztuki
    - pomarańcze: 1 sztuka
    - winogrona (ciemne): 20 dekagramów
    - bulion (lub woda): 1 szklanka
    - olej: 4 łyżki
    - pieprz biały (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - cukier (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Wina Przystawki

Indyk w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i osuszamy.
    Nacieramy solą, pieprzem
    oraz tymiankiem. Smarujemy
    olejem. Chłodzimy 2 godziny.
    Mięso wkładamy do naczynia
    żaroodpornego i wlewamy
    odrobinę bulionu lub wody. Przykrywamy i pieczemy godzinę
    i 10 minut w temperaturze
    180 °C. Wyjmujemy, studzimy
    i kroimy w plastry.
    Rozkładamy na półmisku.
  • 2. Owoce myjemy. Pomarańczę
    sparzamy, kroimy ze skórką
    w plastry. Brzoskwinie kroimy
    w cienkie półplasterki,
    winogrona przekrawamy na
    pół. Dekorujemy mięso.
  • 3. Żelatynę mieszamy z małą
    ilością wody, odstawiamy. Sos
    z pieczenia przecedzamy. Wlewamy
    wino i szklankę bulionu
    lub wody. Zagotowujemy. Dodajemy
    żelatynę i mieszając
    podgrzewamy. Doprawiamy
    solą, pieprzem i cukrem. Studzimy.
    Tężejącą galaretą zalewamy
    indyka. Odstawiamy do
    zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować