Indyk w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i osuszamy.
Nacieramy solą, pieprzem
oraz tymiankiem. Smarujemy
olejem. Chłodzimy 2 godziny.
Mięso wkładamy do naczynia
żaroodpornego i wlewamy
odrobinę bulionu lub wody. Przykrywamy i pieczemy godzinę
i 10 minut w temperaturze
180 °C. Wyjmujemy, studzimy
i kroimy w plastry.
Rozkładamy na półmisku.
2.Owoce myjemy. Pomarańczę
sparzamy, kroimy ze skórką
w plastry. Brzoskwinie kroimy
w cienkie półplasterki,
winogrona przekrawamy na
pół. Dekorujemy mięso.
3.Żelatynę mieszamy z małą
ilością wody, odstawiamy. Sos
z pieczenia przecedzamy. Wlewamy
wino i szklankę bulionu
lub wody. Zagotowujemy. Dodajemy
żelatynę i mieszając
podgrzewamy. Doprawiamy
solą, pieprzem i cukrem. Studzimy.
Tężejącą galaretą zalewamy
indyka. Odstawiamy do
zastygnięcia.
Komentarze