Śledź w galarecie

4.5 (172 ocen)

Coś dla miłośników śledzi

Składniki:

  • 2 płaty śledzia marynowanego
    1 marchewka
    mrożony zielony groszek (garstka)
    kukurydza konserwowa (garstka)
    100 ml białego wytrawnego wina
    300 ml wody
    1 kostka bulionu warzywnego
    2 listki laurowe
    sól i pieprz do smaku
    1 opakowanie żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Śledź w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać przekroić na pół. Do garnka nalać 300 ml wody, wlać wino dodać kostkę warzywną, sól, pieprz i liście laurowe, Wrzucić marchew, po około 10 minutach wrzucić groszek i ugotować na półmiękko. Śledzie opłukać z zalewy, zdjąć skórę, włożyć do wrzącego wywaru i gotować 5 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Wywar przecedzić przez sito, rozpuścić żelatynę, odstawić do ostygnięcia. Ugotowaną marchewkę pokroić w małą kostkę. Do przygotowanych misek lub salaterek rozłożyć kawałki śledzia i marchewkę, groszek i kukurydzę zalać całość galaretą, odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wigilia Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować