Śledź w galarecie

  • wyświetlono: 8580 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Coś dla miłośników śledzi

jaaaa

Składniki

2 płaty śledzia marynowanego
1 marchewka
mrożony zielony groszek (garstka)
kukurydza konserwowa (garstka)
100 ml białego wytrawnego wina
300 ml wody
1 kostka bulionu warzywnego
2 listki laurowe
sól i pieprz do smaku
1 opakowanie żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Śledź w galarecie

  • 1. Marchew obrać przekroić na pół. Do garnka nalać 300 ml wody, wlać wino dodać kostkę warzywną, sól, pieprz i liście laurowe, Wrzucić marchew, po około 10 minutach wrzucić groszek i ugotować na półmiękko. Śledzie opłukać z zalewy, zdjąć skórę, włożyć do wrzącego wywaru i gotować 5 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Wywar przecedzić przez sito, rozpuścić żelatynę, odstawić do ostygnięcia. Ugotowaną marchewkę pokroić w małą kostkę. Do przygotowanych misek lub salaterek rozłożyć kawałki śledzia i marchewkę, groszek i kukurydzę zalać całość galaretą, odstawić do zastygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretaWigiliaWielkanocśledź

Komentarze

Podobne przepisy

Galareta wieprzowa w słoikach

Dodane przez: bienpyt

Galareta wieprzowa w słoikach

Zawsze zlewałam galaretę do salaterek....

Szynka z chrzanem w galarecie

Dodane przez: AnetaJ

Szynka z chrzanem w galarecie

To doskonała przystawka, ładnie...

image-1mo1iq2

Dodane przez: katarzynka455

Faszerowane jajka w galarecie

Jajka troszkę inaczej może troszkę...

Schab w galarecie

Dodane przez: aczp1

Schab w galarecie

Mięciutki i soczysty schab i aromatyczna...

Śledź w zalewie pomidorowej

Dodane przez: KuchcikGotuje

Śledź w zalewie pomidorowej

Ryby, a szczególnie śledzie bardzo...

śledź w kożuchu

Dodane przez: Kasja1986

Śledź w kożuchu

Moja ulubiona sałatka śledziowa,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE