Indyk po indyjsku w sosie tikka masala

4.49 (170 ocen)

Trochę egzotyki weź wyjeżdżania do Indii, indyka można zamienić kurczakiem. Smakuje naprawdę bardzo dobrze. Dla miłośników orientalnej kuchni.

Składniki:

  • 50 dag filetu z indyka
    1 cebula
    3 pomidory
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki przyprawy tikka masala
    1 łyżeczka przyprawy garam masala
    1 łyżeczka suszonych liści kozieradki
    szczypta chili, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki kurkumy
    1 szklanka mleka
    2 łyżki puree z orzechów nerkowca ( 5 dag orzechów)
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk po indyjsku w sosie tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę wraz z czosnkiem obieramy, kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do malaksera. Miksujemy na mus. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy zmiksowaną cebulę , przyprawę tikka masala, kurkumę, sól, chili i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka chwil. Pomidory sparzamy , zdejmujemy skórkę. Wrzucamy do malaksera i również miksujemy. Powstałą passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu. Dolewamy mleko i gotujemy około 10 min. Pastę należy przygotować trochę wcześniej a mianowicie orzechy nerkowca zalewamy zimną wodą, odstawiamy na co najmniej pół godz. Następnie odlewamy wodę a orzechy wrzucamy do malaksera i mielimy. W ten sposób powstanie pasta. Powstałe 2 łyżki pasty dodajemy do sosu, mieszamy. Dodajemy garam masala oraz liście kozieradki,mieszamy a następnie podajemy.
    Ja podałam z ryżem jaśminowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować