Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
Dla 6 osób
Składniki:
-750 g łopatki wieprzowej
-200 g czerwonej papryki
-200 g cebuli
-150 g marchwi
-3 ząbki czosnku
-2,5 łyżeczki garam masala
-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
-3 łyżki sosu sojowego
-sok z 1/2 limonki
-szczypta płatków chili
-150 ml jogurtu naturalnego
-olej
-sól
-pieprz
Indyjskie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na kawałki i nacieramy garam masala. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Warzywa kroimy na niewielkie kawałki i dokładamy do mięsa. Doprawiamy papryką, płatkami chili, sosem sojowym, sokiem z limonki i pieprzem. Mieszamy i polewamy niewielką ilością wody. Dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby polewając wodą. Gdy mięso jest miękkie, doprawiamy do smaku i zagęszczamy jogurtem.
Komentarze