Indyjskie chicken curry

0 (0 ocen)

  • 60 min

potrawa wywodzi się z indyjskiej kuchni. Jej przyrządzania nauczył mnie mój mąż. Jest niezwykle pyszna ma niepowtarzalny smak, składa się z wielu składników dlatego zawsze serwuje ją na spotkania z bliskimi którzy fascynują się tym smakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg. skrzydełek lub pałek kurczaka
    3 średnie pomidory
    5 dag imbiru
    4 ząbki czosnku
    2 duże cebule
    3 lub 4 łyżki oleju
    2 łyżki śmietany 18 %
    2 saszetki ryżu basmati
    PRZYPRAWY:
    3 ziarna kardamonu
    1 łyżeczka kminku
    3 kulki ziela angielskiego
    1 duży liść laurowy
    5 goździków
    1 łyżeczka ziaren kolendry lub natka
    2 łyżeczki curry
    2 łyżeczki soli
    pół łyżeczki cukru
    papryka ostra i słodka według uznania
    1 łyżeczka koncentratu
    5 dag. orzechów nerkowca
    gram masala dostępna na allegro lub w sklepach indyjskich
    chicken king dostępna na allegro lub w sklepach indyjskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyjskie chicken curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy olej, na lekko rozgrzany tłuszcz wsypujemy goździki, ziele angielskie, kminek, liść laurowy, kardamon, kolendrę w ziarnach,orzechy lekko podsmażamy. Czosnek, cebule, imbir ,pomidory siekamy w drobną kostkę, najpierw dodajemy cebule, później imbir a na koniec czosnek całość ma być mocno zrumieniona. Dodajemy pomidory i resztę przypraw,gotujemy około 10 minut aż pomidory utworzą papkę. Dodajemy kurczaka i pół szklanki wody i pod przykryciem gotujemy około 35 do 40 minut do miękkości kurczaka. 5 minut przed końcem dodajemy śmietanę. Podawać z ryżem basmati.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować