Indycze kotlety mielone z ryżem i papryką

4.5 (160 ocen)

Dodanie ryżu i czerwonej papryki zdecydowanie odmieni smak tradycyjnego mielonego kotleta. Te z indyka są delikatne i kruche.

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa z indyka
    1 jajko
    100 g ugotowanego ryżu
    1 cebula
    1/2 czerwonej papryki
    2-3 łyżki bułki tartej
    Sól
    Pieprz
    Liść lubczyku
    Ostra papryka
    Bułka tarta do obtoczenia
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indycze kotlety mielone z ryżem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do większej miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, pokrojoną cebulę i paprykę. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem lub smalcem.

Porady

Podajemy z ulubioną surówką i smażonym kalafiorem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować