Smaczna sałatka podana w pięknych makaronowych muszelkach prezentuje się apetycznie na stole gdy mamy przyjęcie. Taką muszelkę można zjeść jako przystawkę.
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
pietruszka do dekoracji
makaron duże muszle
Imprezowe muszelki wypełnione sałatką z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron muszle gotujemy w dużym garnku z bardzo dużą ilością wody. Do garnka wrzuć maksymalnie 8-10 muszli i gotuj al-dente uważając aby nie popękały. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i wkładamy do zimnej wody aby je zahartować.
2.
Taką sałatką napełniamy ugotowane muszle z makaronu.
3.Wypełnione muszle najlepiej włożyć ciasno do pojemnika,aby się z lekka ściągały. Można je przygotować dzień wcześniej,a gdy chcemy podać przekładamy na półmisek.
4.Papryki po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w małą kosteczkę. Dodaj kukurydzę, tuńczyka i majonez. Przypraw do smaku i delikatnie wymieszaj.
Komentarze