Lekka smaczna a zarazem sycąca sałatka idealna na letnie dni...
25 min
Składniki:
20 dag makaronu muszelki
2 duże pomidory malinowe
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
sól morska do smaku
piperz kolorowy do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
kilka listków świeżej bazylii
Muszelki z pomidorami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku gotujemy na pół twardo.Odcedzamy zostawiamy do wystygnięcia. Pomidory myjemy kroimy na małe cząstki,tuńczyka osączamy z zalewy,wszystko razem połączyć z makaronem. Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny,doprawić do smaku solą i pieprzem,listki bazylii umyć osuszyć pokroić ,dwie gałązki odłożyć do dekoracji .Sałatkę polać przyrządzonym sosem i wymieszać .Można ją schłodzić w lodówce kilka minut.Składniki się przegryzą i będzie smaczniejsza. Polecam.
Komentarze