Idealny ryż do sushi

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zawsze szukałeś przepisu na idealny ryż do sushi? Bardzo dobrze trafiłeś! Stosuję go od dawna i za każdym razem ryż jest wspaniały😍

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ryż do sushi
    Ocet ryżowy
    Sól (najlepiej himalajska)
    Cukier
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sushi

Idealny ryż do sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypujemy dwie szklanki ryżu, a następnie zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy na 10-15 minut
  • 2. Gotujemy ryż na średnim/małym palniku (na płycie indukcyjna 5-6)
  • 3. Podczas gotowania stopniowo dodajemy 12 łyżek octu ryżowego, 1 łyżeczkę soli oraz 3 łyżeczki cukru
  • 4. Pod koniec gotujemy na małym palniku (płyta indukcyjna 1-2) i czekamy aż ryż całkowicie wsiąknie wodę i zrobi się kleisty
  • 5. Taki ryż jest gotowy do spożycia (najlepiej na ciepło) smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet ryżowy Cukier drobny Sól himalajska

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Japońska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować