Hucułka

4.5 (174 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne ciasto, które zawsze pojawia się w moim rodzinnym domu na różne święta. kIedyś piekła je mama - dziś robimy to wspólnie :-)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na blachę ok. 32 x 20 cm
    -4/5 szkl. mąki
    -25 dag margaryny
    -20 dag masła
    -4 łyżki śmietany
    -6 jajek (6 żółtek, 3 białka i 3 białka)
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 szkl. cukru pudru
    -4 łyżki cukru
    -2 op. orzechów włoskich
    -powidła śliwkowe
    -1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Hucułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę, śmietanę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier zagnieść razem. Ciasto podzielić na 2 części i zostawić trochę na kruszonkę. Kruszonkę włożyć do lodówki. Ubić pianę z białek (2 porcje po 3 białka + 2 łyżki cukru) Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (placek). Posmarować powidłem śliwkowym (lub agrestowym) i pianą z 3 białek. Posypać pokrojonymi drobno orzechami i kruszonką. Piec około 40 minut. Drugi placek zrobić w ten sam sposób.
    Mleka skondensowane ugotować w puszcze przez 2 godziny (można zrobić to np, dzień wcześniej). Jeżeli nie ostygnie - nie otwierać. Masło utrzeć i dodawać ostudzone mleko ciągle mieszając. Posmarować jeden placek masą i przykryć drugim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować