Holenderski stamppot po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, szatkujemy. Wkładamy do wrzątku na ok. 3 minuty, odcedzamy.
2.Cebule obieramy i siekamy. Rumienimy na połowie roztopionego masła.
3.Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy śmietanę i robimy purée. Mieszamy z kapustą
i cebulą.
4.Kiełbasę kroimy w 2-cm plastry, obtaczamy w mące i smażymy ok. 10 minut na reszcie roztopionego masła. Wyjmujemy. Do tłuszczu po smażeniu wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut na
małym ogniu.
5.Purée ziemniaczano-kapuściane wkładamy do naczynia żaroodpornego, na
wierzchu układamy kiełbasę. Zapiekamy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Polewamy bulionem.
Komentarze