Holenderski stamppot po polsku

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Holendrzy zamiast kapusty pekińskiej używają cykorii endywii.

Składniki:

  • średnia kapusta pekińska
    1 kg ziemniaków
    5 dag masła
    łyżka śmietany 18-proc.
    2 cebule
    sól
    2 łyżki mąki
    ok. 30 dag kiełbasy podwawelskiej
    3/4 szkl. bulionu
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Holenderski stamppot po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, szatkujemy. Wkładamy do wrzątku na ok. 3 minuty, odcedzamy.
  • 2. Cebule obieramy i siekamy. Rumienimy na połowie roztopionego masła.
  • 3. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy śmietanę i robimy purée. Mieszamy z kapustą
    i cebulą.
  • 4. Kiełbasę kroimy w 2-cm plastry, obtaczamy w mące i smażymy ok. 10 minut na reszcie roztopionego masła. Wyjmujemy. Do tłuszczu po smażeniu wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut na
    małym ogniu.
  • 5. Purée ziemniaczano-kapuściane wkładamy do naczynia żaroodpornego, na
    wierzchu układamy kiełbasę. Zapiekamy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Polewamy bulionem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Kiełbasa

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować