Brzoskwiniowa delicja

4.5 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie delikatnej pianki z delicjami i brzoskwiniami. W sam raz do kawki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa brzoskwiniowa:
    puszka brzoskwiń
    2 budynie śmietankowe
    1/2 szklanki wody
    125 g margaryny

    Masa śmietanowa
    0,5 l śmietany kremówki 30%
    2 śmietan-fiksy
    1 galaretka brzoskwiniowa
    oraz
    2 paczki po 125 g delicji wiśniowych
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Brzoskwiniowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy w poprzek.
  • 2. Brzoskwinie osączamy na sitku. Do syropu z brzoskwiń dodajemy wodę mieszamy . Budynie rozpuszczamy w pół szklance syropu resztę syropu zagotowujemy i gotujemy budyń. Studzimy . Zimny budyń ucieramy z margaryną.Na 1 blat ciasta wykładamy masę brzoskwiniową i układamy delicje.
  • 3. 1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody odstawiamy do stężenia, śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan- fiksami. Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany, mieszamy i wykładamy na delicje. Trochę masy zostawiamy na wierzch. Przykrywamy 2 blatem biszkopta.
  • 4. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę. Brzoskwinie kroimy na 3 części i wykładamy na masę. Zalewamy 2 tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować