Są naprawdę świetnym pomysłem na nudę w naszym "typowym " burgerze. Bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu . Polecam każdemu nawet dla dzieci , Smacznego !!
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
MIĘSO- FARSZ
- 500 g mięsa mielonego wołowego ( może być drobiowe dla dzieci )
- 1 cebulka mała
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku ( wg. uznania )
- 3/4 szkl. kaszy jaglanej
- sól , pieprz
- słodka papryka mielona
- koperek suszony
- przyprawa do kaszy jaglanej ( wg. uznania )
- 4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- bułka tarta
DODATKI
- bułki kajzerki ( średniej wielkości )
- pomidor
- ogórek kiszony
- sałata
- ser żółty
- majonez / musztarda / ketchup
Hamburgery wołowo-jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze zawszę namaczam w zimnej wodzie na 2 godziny przed
2.Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Przenosimy ją do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2, gotujemy do momentu, aż wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu mieszamy, aby nie przywarła do dna. Studzimy.
3.W misce mieszamy mięso mielone z solą, papryką i pieprzem . Całość lekko wstępnie podsmażamy i odstawiamy do momentu ostygnięcia kaszy.
4.W misce mieszamy mielone mięso wołowe z wystudzoną kaszą jaglaną . Następnie dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę , jajko , drobno posiekaną cebulkę , koperek , przyprawy ( wg. uznania ) oraz mąkę .
Wszystko razem mieszamy w misce aż do połączenia składników , następnie formujemy średniej wielkości kotlety hamburgerowe , które obtaczamy w bułce tartej .
5.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na małym ogniu, aż zbrązowieją.
W między czasie możemy pokroić bułki , ogórka i pomidora /
6.Gdy już usmażymy nasze kotlety możemy zacząć robić burgery :)
Bułkę do burgerów przecinamy na pół. Na dolnej części układamy ser oraz kolet , zakrywamy górą częścią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3-4 min, aż ser lekko się roztopi.
Gdy już ser nam się roztopi wyciągamy i dodajemy do burgera jakie tylko chcemy dodatki np. pomidor , ogórek , sałata /
Na koniec wszystko dekorujemy wybranym sosem ( mój musztarda-majonez )
Komentarze