Hamburgery wołowo-jaglane

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Są naprawdę świetnym pomysłem na nudę w naszym "typowym " burgerze. Bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu . Polecam każdemu nawet dla dzieci , Smacznego !!

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MIĘSO- FARSZ
    - 500 g mięsa mielonego wołowego ( może być drobiowe dla dzieci )
    - 1 cebulka mała
    - 1 jajko
    - 1 ząbek czosnku ( wg. uznania )
    - 3/4 szkl. kaszy jaglanej
    - sól , pieprz
    - słodka papryka mielona
    - koperek suszony
    - przyprawa do kaszy jaglanej ( wg. uznania )
    - 4 łyżki mąki
    - olej do smażenia
    - bułka tarta

    DODATKI
    - bułki kajzerki ( średniej wielkości )
    - pomidor
    - ogórek kiszony
    - sałata
    - ser żółty
    - majonez / musztarda / ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Hamburgery Przekąski

Hamburgery wołowo-jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze zawszę namaczam w zimnej wodzie na 2 godziny przed
  • 2. Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Przenosimy ją do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2, gotujemy do momentu, aż wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu mieszamy, aby nie przywarła do dna. Studzimy.
  • 3. W misce mieszamy mięso mielone z solą, papryką i pieprzem . Całość lekko wstępnie podsmażamy i odstawiamy do momentu ostygnięcia kaszy.
  • 4. W misce mieszamy mielone mięso wołowe z wystudzoną kaszą jaglaną . Następnie dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę , jajko , drobno posiekaną cebulkę , koperek , przyprawy ( wg. uznania ) oraz mąkę .

    Wszystko razem mieszamy w misce aż do połączenia składników , następnie formujemy średniej wielkości kotlety hamburgerowe , które obtaczamy w bułce tartej .
  • 5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na małym ogniu, aż zbrązowieją.

    W między czasie możemy pokroić bułki , ogórka i pomidora /
  • 6. Gdy już usmażymy nasze kotlety możemy zacząć robić burgery :)
    Bułkę do burgerów przecinamy na pół. Na dolnej części układamy ser oraz kolet , zakrywamy górą częścią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3-4 min, aż ser lekko się roztopi.
    Gdy już ser nam się roztopi wyciągamy i dodajemy do burgera jakie tylko chcemy dodatki np. pomidor , ogórek , sałata /
    Na koniec wszystko dekorujemy wybranym sosem ( mój musztarda-majonez )


    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jaglana Kurczak Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować