Gwiazda drożdżowa z makiem

4.5 (172 ocen)

Taka oto moja propozycja na świąteczny stół

Składniki:

  • mąka -0,5 kg
    drożdże - 45 g
    mleko -0,5 szkl
    margaryna -150 g
    jajka -2 szt
    sól -szczypta
    cukier-100 g
    MASA MAKOWA
    350 g masy makowej
    DODATKOWO
    białko jaja -1 szt do posmarowania gwiazdy
    żurawina kilka szt
    tłuszcz do blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gwiazda drożdżowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać.
  • 2. Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży.
  • 3. Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki.
  • Gwiazda drożdżowa z makiem 5. Pierwszy placek posmarować masą makową, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy.
  • 6. Nałożyć ostatni placek, dobrze docisnąć brzegi ciast, aby dobrze się skleiły, brzegi w koło jeszcze poprawić widelcem.
  • Gwiazda drożdżowa z makiem 7. Ułożyć na środku mały spodeczek, najpierw naciąć na 4 części , potem znów na 4 , tak by w sumie było 16 części.
  • 8. Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę.
  • 9. Lekko na środku w koło naciąć nożem, ułożyć w koło suszoną żurawinę.
  • 10. Następnie brać po dwa kawałki i skręcić je w przeciwnych kierunkach 2-3 razy.
  • 11. Białko roztrzepać , posmarować nim gwiazdę.
  • Gwiazda drożdżowa z makiem 12. Piec w 180 stop przez 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować