Gulasz z marchewką i brokułem

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g chudej wieprzowiny
    2 marchewki
    1 brokuł
    1 cebula
    2 liście laurowe
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    2-3 ziarenka pieprzu
    Kminek, tymianek, rozmaryn
    Sól, pieprz
    Olej
    Mąka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Gulasz z marchewką i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente. Odstawić.
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mąką.
    Marchew obrać i pokroić w talarki.
    Cebulę obrać i drobno posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej, partiami zrumienić mięso, obsmażone mięso przekładać do rondla. Na koniec, na tej samej patelni, podsmażyć cebulę i przełożyć do mięsa. Doprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz ziarenkami pieprzu.
    Całość podlać szklanką wody – tak, aby przykryła mięso i dusić około 30-40 min., aż mięso będzie miękkie. Wtedy dorzucić marchewkę i przyprawić do smaku. Gdy marchew będzie miękka, dodać brokuł, wymieszać i zagęścić gulasz. W miseczce wymieszać 2 łyżki mąki z zimną wodą i dolać do gotującego się gulaszu. Pogotować jeszcze około 10 min., na koniec w razie potrzeby doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować