Duszone kawałki wieprzowiny zanurzone w aromatycznym, pysznym sosie to doskonałe danie na niedzielny, a nawet świąteczny obiad. Rewelacyjne z dodatkiem klusek śląskich lub kaszy. Proszek grzybowy to zmielone suszone grzyby - u mnie mieszanka podgrzybków i prawdziwków.
0 (0 ocen)
Porady
Grzyby suszone są cenionym składnikiem lub dodatkiem podnoszącym smak wielu potraw. Zmielone w maszynce lub za pomocą blendera tworzą bardzo wygodny w użyciu proszek. Można go wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej, sosu, bigosu i innych potraw bez konieczności wcześniejszego namaczania. Proszek grzybowy warto również stosować jako przyprawę do potraw z pieczarek, świeżych lub mrożonych grzybów leśnych czy niektórych zup (np. krupniku). Jasny proszek grzybowy otrzymamy z samych suszonych trzonów, a ciemniejszy - z trzonów i kapeluszy. Warto ususzyć oddzielnie trzony i kapelusze podgrzybków i właśnie trzony przeznaczyć do zmielenia, ponieważ zwykle są one dość twarde i łykowate nawet po namoczeniu i ugotowaniu.
Komentarze