Babka na oleju z orzechowym kajmakiem i daktylami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do mojego ulubionego przepisu na babkę dodałam masę kajmakową o smaku orzechowym i posiekane daktyle. Dzięki temu cudownie wilgotna babka nabrała wspaniałego, głębokiego kajmakowego smaku z aromatem orzecha laskowego, który unosi się w całej kuchni. Daktyle stanowią element pysznej niespodzianki, która doskonale harmonizuje ze smakiem kajmaku.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka oleju rzepakowego
    3 jajka
    400 g masy kajmakowej o smaku orzecha laskowego
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki zimnego mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 posiekanych suszonych daktyli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka na oleju z orzechowym kajmakiem i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dolać olej rzepakowy oraz mleko i ubić mikserem na najmniejszych obrotach. Do masy wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zwiększyć obroty do średnich. Dodać masę kajmakową o smaku orzecha laskowego, ubijać na średnich obrotach. Dodać posiekane daktyle. Formę do babki z kominem wysmarować olejem i przełożyć ciasto. Piec przez 55 minut w temperaturze 180 stopni. Babkę można posypać cukrem pudrem.

Porady

Babkę należy piec do czasu aż patyczek będzie suchy. Dla ozdoby można posypać wypiek cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować