Gulasz z baraniny

4.49 (190 ocen)

Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek, w razie potrzeby więcej
    600 g baraniny ( użyłam łopatki bez kości) pokrojona w kostkę około 4x4 cm
    2 średnie cebule, pokrojone drobno
    sól
    4 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
    listki z 4 gałązek tymianku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    2 liście laurowe
    1 nieduża marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż
    1 puszka( 400 g) krojonych pomidorów , lub świeże pokrojone w kostkę
    szklanka białego wytrawnego wina + bulion do uzupełnienia
    Świeżo zmielony czarny pieprz
    100 g sera feta
    2 do 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, oregano lub liści bazylii
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z baraniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
    Mięso umyć, osuszyć,pokroić w dużą kostkę. Do garnka z grubym dnem wlać 3 łyżki oleju. Obsmażać mięso partiami na dużym ogniu, przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
  • 2. Do garnka dolać oleju, dodać cebulę, posypać trochę solą i smażyć na małym ogniu aż zmięknie. Dodać czosnek, tymianek i oregano.
  • 3. Po kilku minutach , gdy poczujemy zapach czosnku i ziół, dodać mięso, liście laurowe, marchew, pomidory i wino. Płyn powinien zakrywać mięso ( można uzupełnić bulionem).
  • 4. Doprowadzić do wrzenia, pogotować na około 3 minuty. Przykryć, przenieść do piekarnika i piec przez około 2 do 2 1/2 godziny, lub gotować na kuchence na bardzo małym ogniu.
  • 5. Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Usunąć marchewki i listki laurowe, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 6. Mięso podawać z kaszą , ryżem lub drobnym makaronem, posypane pokruszoną fetą , pietruszką lub oregano. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować