GULASZ WOŁOWY Z CIECIERZYCĄ I DYNIĄ

0 (0 ocen)

  • 50 min

Sycący, jednogarnkowy gulasz z ciecierzycą, idealny na chłodne dni. Danie bardzo smaczne i lekko słodkawe, dzięki zawartości dyni Hokkaido jak i marchewki. Gulasz idealnie pasuje do ziemniaków, pieczywa, makaronu lub kaszy.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
    1 cebula
    1 marchewka
    1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
    2 pomidory, pokrojone
    3 łyżki oleju
    1 liść laurowy
    2 ziarnka ziela angielskiego
    kilka kulek pieprzu
    2 ząbki czosnku
    1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
    1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina ( jak nie mamy to nie dodajemy )
    1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
    sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
    1 szklanka pokrojonej dyni w kostkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy z ciecierzycą i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lpj0tr 1. Na patelni o grubym dnie podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, obsmażamy z każdej strony na rumiano. Przekładamy całość do garnka, dodajemy paprykę, pomidory, pokrojoną marchew liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach.
  • image-0npiyh2 2. Wlewamy bulion, wino i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu, około 2 godziny aż mięso będzie miękkie.
  • image-1h26g2s 3. W razie ubywania płynu dodawać więcej bulionu lub wina. Na koniec wsypujemy ugotowaną ciecierzycę i pokrojoną dynię. Doprawiamy do smaku, dusimy jeszcze chwilkę 15-20 minut, aż dynia się ugotuje.
    Do gulaszu można dodać gęstą śmietanę i posypać natką pietruszki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować