Gulasz wołowy z dynią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Uwielbiam dynię, więc z niecierpliwością czekam, aż pojawi się w sklepach. Przygotowuję ją na wiele sposobów: i na słodko, i na słono.

Składniki:

  • ● 75 dag wołowiny
    ● 2 łyżki musztardy
    ● kieliszek czerwonego wina
    ● po kilka ziaren czarnego pieprzu i jagód jałowca
    ● 25 dag dyni
    ● 2 cebule
    ● 15 dag pieczarek
    ● olej
    ● 15 dag śmietany
    ● sól
    ● pieprz
    ● pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w małe kawałki. Musztardę mieszamy z winem, pieprzem
    i jałowcem. Wlewamy do
    mięsa, mieszamy. Wkładamy na
    8 godzin do lodówki.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy
    w plasterki. Cebule obieramy
    i drobno kroimy. Z dyni usuwamy
    skórę i gniazdo nasienne, miąższ
    kroimy w kostkę. Natkę pietruszki
    myjemy, osuszamy i siekamy.
  • Gulasz wołowy z dynią 3. Mięso osączamy z marynaty
    i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
    Wsypujemy cebulę, szklimy.
    Wlewamy marynatę i kilka łyżek
    wody. Dusimy ok. godziny. Następnie
    dodajemy dynię, pieczarki
    i natkę pietruszki. Dusimy jeszcze
    ok. 20 minut. Mieszamy ze
    śmietaną. Doprawiamy

Porady

● Marynata będzie bardziej aromatyczna, jeśli pieprz i jałowiec rozgnieciemy w moździerzu. ● Danie możemy również podać z kaszą gryczaną lub ugotowanymi na parze pampuchami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować