Gulasz wołowy z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć wyciąć błony, pokroić w małą kostkę.
Cebulę obrać pokroić w piórka.
2.Na rozgrzanej oliwie połączonej ze smalcem, podsmażyć cebulę.( robię wszystko w szybkowarze)
3.Włożyć mięso, dodać przyprawy, wlać półtorej szklanki wody, zamknąć szybkowar.
Gotować na dużym płomieniu około 8 minut w tym czasie potrawa powinna się zagotować.
Zmniejszyć płomień pod garnkiem, gotować jeszcze 35 minut.( można przedłużyć czas gotowania o kolejne 5 -10 minut:)
4.Odstawić garnek, odczekać 10 minut w tym czasie powinno zmniejszyć się ciśnienie w szybkowarze.
Wyjąć mięso jeśli płynu jest za dużo na sos należy zredukować, ja miałam idealną ilość sosu.
Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody, zagotować.
Dodać mięso, podgrzać.
Podawać z kaszą gryczaną , ugotowaną w szybkowarze.
Komentarze