Gulasz wieprzowy z bakłażanem i kaparami

4 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Przedstawiam kolejny, nieszablonowy przepis na gulasz:). Bakłażany nadają mu smaku i gęstości a kapary charakteru. Nie musimy sztucznie go zagęszczać. Smakuje świetnie z pieczonymi ziemniakami.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
    3 bakłażany
    150g kaparów w zalewie octowej
    2 duże cebule
    2 puszki pomidorów krojonych
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
    olej
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z bakłażanem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, bakłażany i cebulę kroimy w kostkę.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę i bakłażana, smażymy przez około 10 minut. Wlewamy pomidory, 1 szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1-1,5h do miękkości mięsa.
  • 3. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i przyprawy oraz odsączone z zalewy kapary. Dusimy jeszcze chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Kapary

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować