REKLAMA

Gulasz wieprzowy z pieczarkami, papryką i kaparami

wyświetlono: 457 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Chudy, smaczny gulasz naturalnie zagęszczony, bez użycia mąki, z nutą chili i marynowanych kaparów. Smakuje zarówno z kaszami, kluskami, ziemniakami, ryżem jak i świeżym pieczywem.

opublikowany: 27.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 dkg szynki wieprzowej
    50 dkg pieczarek
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 por
    2 czerwone papryki szpiczaste
    7 mini ogórków konserwowych
    3 łyżki drobnych kaparów z zalewy
    2-3 łyżki masła klarowanego

    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka musztardy miodowej z gorczycą
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    płatki chili do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.

    Warzywa kroimy według własnego upodobania.

    Na patelni, na maśle klarowanym, podsmażamy cebulę przez 3-4 minuty, dodajemy pieczarki i dusimy 10 minut. Całość przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i podlewamy wodą.

    Na tej samej patelni, w której podsmażaliśmy cebulę, podpiekamy mięso używając niewielkiej ilości tłuszczu; do ładnego zrumienienia.
    Następnie mięso przekładamy do garnka, w którym dusi się cebula z pieczarkami. Podlewamy ponownie gotującą wodą, tak aby przykrywała mięso. Całość dusimy około 60 minut aż mięso zmięknie. Następnie dodajemy pora i paprykę, dusimy kilka minut.

    Na koniec dodajemy ogórka konserwowego, musztardę, koncentrat pomidorowy i kapary. Dusimy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku, dodając odrobinę chili dla pikantności. Jeżeli trzeba podlewamy wodą. Przecier pomidorowy zagęści gulasz, dlatego zbędne jest dodawanie mąki. Możemy ewentualnie dodać odrobinę słodkiej śmietany.
    Smacznego :)

Notka redakcyjna

Porady

Do podlewania gulaszu możemy użyć domowy wywar warzywny, ale nie jest to konieczne, ponieważ sam gulasz jest wystarczająco aromatyczny. Gulasz możemy przyprawić dodatkowo ulubionymi ziołami. Sprawdzi się idealnie majeranek, czy zioła prowansalskie.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko Katarzyna Janeczko

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką

Rozgrzewający i treściwy sos z pysznymi, soczystymi kawałkami mięsa.

kategoria: Dania główne gulasz opublikowany: 03.03.2015 | wyświetlono: 25996 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE