Gulasz wieprzowy tradycyjny bez chemii

5 (141 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ostatnio zadano mi pytanie jak zrobić gulasz jak dawniej, pomyślałam, że to jest tak prosta potrawa, że nawet nie warto tworzyć przepisu na nią....a jednak, dla mnie prosta ale dla młodego pokolenia nie. Pierwsza zasada, nie dodaję żadnych kostek smakowych i żadnych sosów z torebek, w których niestety jest mnóstwo niezdrowych dodatków.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg łopatki wp
    2 cebule pokrojone w półtalarki
    3 spore ząbki czosnku posiekane
    2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
    garść suszonych grzybów leśnych
    sól, pieprz i maggi do smaku
    trochę mąki do oprószenia mięsa
    smalec do przysmażenia
    na zasmażkę :
    1,5 łyżki smalcu + 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy tradycyjny bez chemii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na niewielkie kawałki, oprószyć mąką, przesmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu, tak aby lekko się zrumieniło, przełożyć do garnka.
    Na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulę do solidnego zrumienienia, można nawet lekko ją przypalić (wtedy ma swój głęboki aromat), dodać do mięsa.
    Zalać wodą do przykrycia mięsa, wstawić na palnik o średniej mocy i po kolei dodawać czosnek, przyprawy i pokruszone grzyby.

    Gotować do miękkości mięsa, na koniec zrobić ciemną zasmażkę i połączyć z sosem.

    Smacznego

Porady

Gulasz można podać na wiele sposobów, z ziemniakami, z puree, z makaronem, z przeróżnymi kaszami i ryżem, można również zjeść z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować