Pikantne danie jednogarnkowe z kruchym mięskiem z szynki, z dodatkiem marchewki, białej kiełbasy i pieczarek smakuje naprawdę wybornie.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Składniki:
500 g gulaszu wieprzowego z szynki
1 cebula
250 g marchewki
280 g ziemniaków
250 g małych pieczarek
100g białej kiełbasy
2 liście laurowe
sól
pieprz
szczypta cukru
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki passaty pomidorowej
20 g masła
20 g mąki
olej
natka pietruszki
Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć, pokroić na połówki, lub ćwiartki, jeśli są większe.
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano na oleju.
Do garnka ze zrumienionym mięsem dorzucić ziemniaki, marchewkę, pieczarki, cebulę i pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Podsmażyć wszystko.
Przyprawić solą, cukrem, pieprzem i mieloną papryką. Dodać liście laurowe,
wlać 3 szklanki wody, dodać przecier i passattę pomidorową.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 60 minut do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Masło roztopić, dodać mąkę, rozpuścić i dodać do gulaszu.
Gotowy gulasz posypać natką pietruszki.
Komentarze