Gulasz Węgierski - gulyás

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis na gulasz węgierski, którego tradycyjną bazą jest smalec, słodką papryka suszona, kminek mielony i mięso, a reszta składników zależy od tradycji domowej.
W polskim rozumieniu to jest zupa gulaszowa, która po węgiersku zwana jest właśnie gulyás, a to co u nas nazywa się gulasz, to po węgiersku jest potrawa o nazwie pörkölt.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ✓ 2 kg łopatki
    ✓ 15dkg słoniny
    ✓ po 1 łyżce stołowej papryki słodkiej, słodkiej wędzonej i ostrej grubo mielonej
    ✓ 3 liście laurowe
    ✓ 4-5 kulek ziela angielskiego
    ✓ 2 duże cebule
    ✓ po 1 papryce żółtej i zielonej
    ✓ 2 papryki chilli
    ✓ łyżka stołowa kminku mielonego
    ✓ 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ✓ 2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz węgierski - gulyás - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę pokroić w kostkę i wytopić, cebulę posiekać i zeszklić na smalcu ze słoniny. Po zeszkleniu zdjąć z ognia, dodać kminek, paprykę słodką, wędzoną i ostrą (nie należy sypać papryki na patelnię na gazie, gdyż zgorzknieje), wymieszać i przełożyć do dużego garnka. Na tej samej patelni podsmażyć na dużym ogniu łopatkę pokrojoną w grube kostki (ok. 2x2cm). Gdy mięso będzie obsmażone z każdej strony, przełożyć wraz z sosem własnym do garnka, dolać wody, posolić do smaku, dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i gotować półtorej godziny. W międzyczasie podsmażyć paprykę na patelni. Gdy mięso zmięknie dodać do garnka paprykę i pogotować jeszcze ok 20 minut. Żeby zagęścić można zaciągnąć mąką.
    Smacznego.

Porady

Podawać posypany posiekaną świeżą pietruszką, można również podać ziemniaki, makaron lub chleb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować