Gulasz po burgundzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotki i czosnek oczyścić i posiekać. Marchew umyć, obrać, pokroić w plastry. Mięso umyć, osuszyć, pokroić
w dużą kostkę. Boczek pokroić w kostkę i w dużej brytfannie wytopić na chrupiące skwarki, wyjąć. Do wytopionego
tłuszczu wlać olej, rozgrzać, porcjami wkładać kostki
mięsa i mocno zrumienić ze wszystkich stron. Doprawić
solą i pieprzem.
2.Dodać szalotki, czosnek i marchew, podsmażyć
na dużym ogniu. Pomidory umyć i pokroić
w kostkę. Tymianek opłukać, osuszyć, oberwać
listki. Do mięsa dodać pomidory, tymianek
i liść laurowy, wlać wino i 750 ml gorącej
wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, dusić na
małym ogniu 2,5 – 3 godz. Gotowy gulasz
doprawić, usunąć liść laurowy, a sos ewentualnie
zagęścić mąką lub zagęstnikiem do sosów. Potrawę
ozdobić gałązkami tymianku. Podawać z ziemniakami z wody.
Komentarze