Gulasz po burgundzku

4.5 (144 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Treściwy i aromatyczny gulasz zachwyci gości. To doskonały pomysł na niedzielny obiad.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - szalotki: 300 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - marchew: 500 gramów
    - wołowina gulaszowa: 2 kilogramy
    - surowy wędzony boczek: 200 gramów
    - olej: 5 łyżek
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - pomidor: 3 sztuki
    - tymianek (gałązki): 5 sztuk
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - czerwone wino: 750 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz po burgundzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotki i czosnek oczyścić i posiekać. Marchew umyć, obrać, pokroić w plastry. Mięso umyć, osuszyć, pokroić
    w dużą kostkę. Boczek pokroić w kostkę i w dużej brytfannie wytopić na chrupiące skwarki, wyjąć. Do wytopionego
    tłuszczu wlać olej, rozgrzać, porcjami wkładać kostki
    mięsa i mocno zrumienić ze wszystkich stron. Doprawić
    solą i pieprzem.
  • 2. Dodać szalotki, czosnek i marchew, podsmażyć
    na dużym ogniu. Pomidory umyć i pokroić
    w kostkę. Tymianek opłukać, osuszyć, oberwać
    listki. Do mięsa dodać pomidory, tymianek
    i liść laurowy, wlać wino i 750 ml gorącej
    wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, dusić na
    małym ogniu 2,5 – 3 godz. Gotowy gulasz
    doprawić, usunąć liść laurowy, a sos ewentualnie
    zagęścić mąką lub zagęstnikiem do sosów. Potrawę
    ozdobić gałązkami tymianku. Podawać z ziemniakami z wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować