Gulasz cielęcy z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować kasze gryczaną.
2.Papryki swieze po umyciu upiec w nagrzanym piekarniku, az skorka sie przypiecze. Nastepnie je obrac, wyciac gniazda nasienne i miazsz zmiksowac w blenderze na paste (mase) razem z jedna lyzka oliwy z oliwek.
3.Balazana umyc, obrac i pokroic w mniejsze kawalki, posolic. Po 40 minutach oplukac dokladnie woda, by pozbyc sie goryczy. Lekko odcisnac.
4.Cielecinke umyc, pokroic w kostke, podsmazyc na lyzce oleju.Wyciagnac mieso i na tym samym tłuszczu podsmazyc cebulke, posiekany czosnek (2 zabki) i ziola. Z powrotem dodac mieso i baklazana, poprzyprawiac - dusic.
5.Po 20 minutach duszenia dodac pomidory i paste z papryki, ktora w naturalny sposob zagesci gulasz i nada mu wytworngo smaku.
6.Po 35 minutach duszenia dodac pokrojona w kostke cukinie i dusic jeszcze (20 minut).
7.Posiekac jeden zabek czosnku, posiekac natke pietruszki, zetrzec skorke z jednej cytryny i wszytsko razem wymieszac.
8.Podawac na talerzu: ugotowana kasza gryczana polana gulaszem i posypana mikstura z czosnku, natki i skorki z cytryny. Mozna dojada surowke z kapusty kiszonej - lepiej smakuje.
Komentarze