Guacamole

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uniwersalność awokado. Świetne jako masełko do kanapek, sos do tortilli lub dip do nachosów.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 miękkie awokado
    1 mała czerwona cebula
    1 limonka
    2 ząbki czosnku
    1 średni pomidor
    liście kolendry
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Guacamole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy awokado, wrzucamy do miseczki, wyciskamy sok z limonki i ugniatamy widelcem na papkę.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do masy.
  • 3. Z pomidora usuwamy skórę, oraz gniazdo nasienne. Kroimy na drobną kosteczkę i również dodajemy do masy.
  • 4. Liście kolendry myjemy i siekamy. Wrzucamy do pozostałych składników i wszystko łączymy ze sobą.
  • 5. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Aby guacamole nie ściemniało należy przykryć je folią spożywczą tak, aby folia dotykała do wierzchu masy lub na czas przechowywania włożyć wyjętą wcześniej pestkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować