Grzybowo-cebulowe mini tarty

0 (0 ocen)

  • 40 min

Do takiej grzybowo cebulowej tarty polecam barszczyk czerwony.Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno.

  • 40 min

Składniki:




  • 1,5 szklanki mąki pszennej

    3 łyżki śmietany 18%

    100 g margaryny

    0,5 łyżeczki soli

    0,5 łyżeczki cukru




    Obłożenie:


    1,5 szklanki suszonych grzybów

    2 duże cebule

    30 g margaryny do smażenia


    2 żółtka

    około 200 ml mleka

    sól,pieprz do smaku

    2 łyżeczki mąki

    2-3 pieczarki





    Ponadto:

    -tłuszcz i mąką do formy..
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Przystawki

Grzybowo-cebulowe mini tarty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1g3beh8 1. Mąkę przesiać na stolnicę.Dodać sól,cukier i margarynę.Posiekać nożem .Następnie dodać śmietanę.Zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godzinę.

  • image-18lauhv 2. Ciasto podzielić na dwie części.Rozwałkować.Wylepić dno i boki natłuszczonych i oprószonych mąką dwóch foremek o średnicy 15 cm. Nakłuć widelcem.Podpiec w piekarniku.
  • image-13vm9ny 3. Grzyby namoczyć .Następnie ugotować w wodzie w której się moczyły.Odcedzić.Pokroić
  • image-1bpqw6x 4. Cebulę pokroić w piórka.Dusić na margarynie na małym ogniu ,często mieszając .Następnie dodać grzyby i smażyć około 5 minut.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Pod koniec smażenia oprószyć mąką,stale mieszając.Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia.Powinien powstać gęsty sos. Zdjąć z ognia ,dodać żółtka.Wymieszać
  • image-0d5m1ku 5. Na podpieczone spody wyłożyć grzyby .Na wierzch rozłożyć plastry pieczarek.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 st.C przez około 15-20 minut..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować