Grzybowo-cebulowe mini tarty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę.Dodać sól,cukier i margarynę.Posiekać nożem .Następnie dodać śmietanę.Zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godzinę.
2.Ciasto podzielić na dwie części.Rozwałkować.Wylepić dno i boki natłuszczonych i oprószonych mąką dwóch foremek o średnicy 15 cm. Nakłuć widelcem.Podpiec w piekarniku.
3.Grzyby namoczyć .Następnie ugotować w wodzie w której się moczyły.Odcedzić.Pokroić
4.Cebulę pokroić w piórka.Dusić na margarynie na małym ogniu ,często mieszając .Następnie dodać grzyby i smażyć około 5 minut.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Pod koniec smażenia oprószyć mąką,stale mieszając.Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia.Powinien powstać gęsty sos. Zdjąć z ognia ,dodać żółtka.Wymieszać
5.Na podpieczone spody wyłożyć grzyby .Na wierzch rozłożyć plastry pieczarek.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 st.C przez około 15-20 minut..
Komentarze