Grylażowy

4.45 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem już w wieku emerytalnym. Gotuję codziennie dla czterech osób. Bardzo lubię wypróbowywać nowe przepisy, szczególnie na torty i ciasteczka.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 8 białek
    ● 50 dag orzechów włoskich
    ● 50 dag cukru pudru
    ● 2 łyżki mąki
    Krem waniliowy:
    ● 8 żółtek
    ● 2 jajka
    ● laska wanilii
    ● 20 dag cukru pudru ● szczypta soli
    ● 3 kostki masła \
    ● kieliszek rumu lub spirytusu
    ● masło i tarta bułka do blachy
Wystaw ocenę:

4.45 (151 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Grylażowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grylażowy 1. 20 dag orzechów mielimy,
    20 dag siekamy, a pozostałe
    odkładamy. Ubijamy pianę z białek,
    stopniowo dodając cukier
    (6 łyżek odkładamy). Na koniec
    wsypujemy orzechy, mąkę i delikatnie
    mieszamy. Dzielimy na
    3 części.Tortownicę o śr. 26 cm
    smarujemy masłem i posypujemy
    bułką tartą. Oddzielnie pieczemy
    3 blaty – 5 minut w temperaturze
    180 °C, a następnie
    40 minut w 140 °C.
  • Grylażowy 2. Żółtka, jajka, cukier, miąższ
    wanilii i szczyptę soli miksujemy.
    Masło ucieramy na puch.
    Stopniowo dodajemy wystudzoną
    masę jajeczną i alkohol.
  • Grylażowy 3. Odłożony cukier roztapiamy
    na patelni, aż powstanie jasnobrązowy
    karmel. Wsypujemy
    połówki orzechów i chwilę smażymy.
    Mieszamy, aby karmel
    oblepił orzechy. Wykładamy na
    deskę, a gdy ostygną, siekamy.
    Blaty bezowe przekładamy kremem
    i posypujemy orzechami
    z karmelem. Składamy w tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować