1.20 dag orzechów mielimy,
20 dag siekamy, a pozostałe
odkładamy. Ubijamy pianę z białek,
stopniowo dodając cukier
(6 łyżek odkładamy). Na koniec
wsypujemy orzechy, mąkę i delikatnie
mieszamy. Dzielimy na
3 części.Tortownicę o śr. 26 cm
smarujemy masłem i posypujemy
bułką tartą. Oddzielnie pieczemy
3 blaty – 5 minut w temperaturze
180 °C, a następnie
40 minut w 140 °C.
2.Żółtka, jajka, cukier, miąższ
wanilii i szczyptę soli miksujemy.
Masło ucieramy na puch.
Stopniowo dodajemy wystudzoną
masę jajeczną i alkohol.
3.Odłożony cukier roztapiamy
na patelni, aż powstanie jasnobrązowy
karmel. Wsypujemy
połówki orzechów i chwilę smażymy.
Mieszamy, aby karmel
oblepił orzechy. Wykładamy na
deskę, a gdy ostygną, siekamy.
Blaty bezowe przekładamy kremem
i posypujemy orzechami
z karmelem. Składamy w tort.
Komentarze