Kilka prostych składników i otrzymujemy wspaniały efekt. To danie dla wielbicieli zdrowej kuchni i oczywiście kaszy gryczanej. Domownikom smakowało, a to jest najważniejsze:).
Składniki:
Danie nas 4 porcje
Składniki podstawowe:
• 1 szklanka kaszy gryczanej,
• 15 dag śliwek suszonych (kalifornijska),
• 1 podwójny filet z kurczaka
Składnik dodatkowy:
• 1 czerwona papryka
Składniki robocze:
• Przyprawa do kurczaka,
• 2 liście laurowe,
• 2-3 ziela angielskie,
• Olej do smażenia, pieczenia,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 mała cebula,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• Sól do smaku,
Dekoracja:
• Natka pietruszki,
• Świeże śliwki,
• Świeża czerwona papryka
Gryczotto ze śliwką i pieczonym filetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Dodajemy do niej sól do smaku, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie wsypujemy kasze i gotujemy całość do momentu jak kasza wchłonie wodę. Po tym czasie liście laurowe i ziele wyjmujemy, a kaszę przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut.
Filet z kurczak myjemy i osuszamy. Następnie smarujemy go tłuszczem i oprószamy przyprawą do kurczaka. Tak przygotowanego pieczmy około 30 minut w 180°C.
Gotowy studzimy i kroimy w kostkę.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju.
2.Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy razem.
3.Gdy papryka zmięknie dodajemy pokrojone mięso.
4.Następnie dokładamy kaszę i śliwki. Całość podgrzewamy razem około 5 minut, przyprawiamy do smaku. Gotowe.
Gryczotto podajemy na miseczkach lub, przekładamy do salaterek i wyciskamy z niego „babki” na talerz. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki, świeżymi śliwkami i papryką.
Komentarze