Gruszkowo-bananowe ciasto jogurtowe

4.49 (188 ocen)

  • 60 min

Łatwe do zrobienia, wilgotne, zdrowe i smaczne. Najlepiej smakuje z herbatą lub mlekiem.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2,5 szklanki mąki pszennej
    - 2 jajka
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 300 g jogurtu naturalnego
    - 1/5 szklanki oleju
    - 0,5 szklanki mleka
    - 3 łyżeczki cukru waniliowego
    - migdałowy olejek do ciasta
    - banan
    - gruszka
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Gruszkowo-bananowe ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Ucieramy na jednolitą masę. Do masy dodajemy jogurt naturalny, wlewamy olej oraz kilka kropel olejku do ciasta. Mieszamy, aż do połączenia składników.
  • 2. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Dodajemy to stopniowo do utartej wcześniej masy, cały czas mieszając. Gdy ciasto robi się zbyt gęste, dolewamy stopniowo mleko. Ucieramy do momentu, aż uzyskamy gęstość masy podobną do tej, jaką ma śmietana.
  • 3. Gruszkę i banana obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Gruszkę oprószamy mąką, żeby nie opadła na dno ciasta.
  • 4. Formę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia (ja użyłam foremki o wymiarach 12x33 cm). Wlewamy masę do formy, na wierzchu układamy wcześniej przygotowane owoce. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Olej można zastąpić oliwą z oliwek. Zamiast gruszki i banana można dodać inne, sezonowe owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jogurt naturalny Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto gruszkowo-jabłkowe

To może cię zainteresować