Gruszkowo-bananowe ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Ucieramy na jednolitą masę. Do masy dodajemy jogurt naturalny, wlewamy olej oraz kilka kropel olejku do ciasta. Mieszamy, aż do połączenia składników.
2.Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Dodajemy to stopniowo do utartej wcześniej masy, cały czas mieszając. Gdy ciasto robi się zbyt gęste, dolewamy stopniowo mleko. Ucieramy do momentu, aż uzyskamy gęstość masy podobną do tej, jaką ma śmietana.
3.Gruszkę i banana obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Gruszkę oprószamy mąką, żeby nie opadła na dno ciasta.
4.Formę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia (ja użyłam foremki o wymiarach 12x33 cm). Wlewamy masę do formy, na wierzchu układamy wcześniej przygotowane owoce. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Porady
Olej można zastąpić oliwą z oliwek.
Zamiast gruszki i banana można dodać inne, sezonowe owoce.
Komentarze