Ciasto gruszkowo-jabłkowe

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moi znajomi są nim wprost zachwyceni.

Składniki:

  • Ciasto: 3,5 szkl. mąki (krupczatka, tortowa)
    ● 1/2 szkl. kakao
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3 jajka
    ● 25 dag margaryny
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● sól
    ● cukier waniliowy
    ● 1/2 szkl. śmietany
    Masa budyniowa:
    ● 1 l mleka
    ● 2 budynie śmietankowe
    ● 10 dag masła
    Oraz:
    ● 50 dag gruszek
    ● 1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto gruszkowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki suche mieszamy, dodajemy margarynę, jajka i śmietanę. Wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą – do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
  • 2. Masa: 750 ml mleka zagotowujemy, resztę mieszamy z budyniami. Wlewamy powoli do gotującego się mleka. Mieszamy. Dodajemy masło. Znowu mieszamy.
  • 3. Owoce myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Na blachę (25x36 cm) wykładamy kolejno: rozwałkowane ciasto z lodówki, jabłka i gruszki oraz ciepły budyń. Na wierzch na tarce o dużych oczkach ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok. 40 minut w 190 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować