Ciasto gruszkowo-michałkowe

4.5 (197 ocen)

  • 40 min

Wyrazisty smak gruszek w połączeniu z kremem z dodatkiem słodkich Michałków tworzy naprawdę zgrany i smakowity duet. Śmiało mogę powiedzieć, że to ciasto jest moim ulubionym jeśli chodzi o ciasta z gruszkami. Mój kochany małżonek jest różnie mocno nim zachwycony.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    400g kefiru
    260 gramów mąki
    130 gramów cukru
    2/3 szklanki oleju
    1 jajko
    1,5 łyżki kakao
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem Michałkowy:
    600ml mleka
    250g białego sera półtłustego
    200g masła lub margaryny
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru pudru
    15 cukierków Michałków

    Masa gruszkowa:
    1kg gruszek – waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych
    5 łyżeczek żelatyny
    Cukier do smaku – wedle uznania i słodkości owoców
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto gruszkowo-michałkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka roztrzepać, dodać do nich cukier oraz kefir. Rozmieszać, wsypać przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wlać olej, połączyć. Masę podzielić na 2 równe części. Piec każdą osobno, w blaszkach pokrytych papierem do pieczenia przez ok. 10 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudzić.
  • 2. Krem Michałkowy:Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ostudzić. Ser zmielić lub dokładnie ugnieść np. widelcem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Na koniec dodać posiekane Michałki, krótko zmiksować.
  • 3. Masa gruszkowa: Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Po 10 minutach, zalać 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić. Gruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podlać 1/3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, prażyć aż lekko zmiękną. Do gorących wlać ciepłą żelatynę, dokładnie połączyć. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwsze ciasto wyłożyć 1/3 kremu Michałkowego, delikatnie rozsmarować na nim lekko tężejące gruszki. Gdy całkowicie stężeją posmarować je ponownie 1/3 kremu, nałożyć drugą część ciasta i ostatnią warstwę kremu. Wierzch posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować