Placki jogurtowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Zdrowe i rozpływające się w ustach placki z soczystymi truskawkami

Składniki:

  • - Jogurt naturalny 400 gram
    - Cukier puder 4 łyżki płaskie
    - Jajka 2 szt.
    - Mąka pszenna 2 szklanki
    - Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
    - Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
    - Szczypta soli
    - Truskawki

Placki jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy jogurt naturalny oraz wbijamy jajka, wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder. Dokładnie wszystko miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli. Zawartość drugiej miski wsypujemy stopniowo do miski z jogurtem, jajkami i cukrami (cały czas miksując, aby powstała jednolita i gładka masa).
  • 2. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w średniej grubości plasterki.
  • 3. Na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie polaną niewielką ilością oliwy z oliwek) nakładamy po łyżce ciasta. Na każdego placka kładziemy po kilka plasterków truskawek. Smażymy ok. 2 minut na wolnym ogniu, aby urósł i się zarumieni. Przewracamy go na drugą stronę i również smażymy do zarumienienia.

    Z podanej porcji wychodzi ok. 18 placków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy